Finska mathimlen ligger i Botkyrka

 

Finska kex, bröd, godis. Munkar, korv och karelska piroger – det finns mycket att välja på i affären Suomiputiikki vid Slagsta Strand i Botkyrka. Butiken drivs av Heikki Salmijärvi, hemma från Kemijärvi, bosatt i Sverige sedan han var tre år.

 

 

Det är lördag vid lunchtid och vi är i Suomiputiikki, butiken som har allvärldens produkter från Finland. Det är femte året som Heikki och hans fru Kirsi driver den här typen av butik. Nu i Botkyrka och de tre första åren i Eskilstuna där han fortfarande bor. På frågan om varför han driver butiken svarar han att han själv har saknat sådant som finns i Finland.

Varje tisdag åker Heikki till Finland för att handla till butiken och han har genom åren hittat ställen på en radie av 400 km från Åbo.
- Här i butiken finns det produkter som är svåra att få tag i ens i Finland. Ett exempel på det är rasvasilli, saltsill som är väldigt populär.

Strid ström av kunder
Medan vi sitter där strömmar både nya och gamla kunder in. Heikki ser direkt om det är stamkunder eller om de som kommer är där för första gången. Han säger att 99 procent är finnar, många är äldre, men nu har också yngre personer börjat hitta hit. Stamkunderna kommer både från närområdet och från Flen och Katrineholm, sådana som kom till gamla butiken.

- Varje vecka kommer 10-12 nya kunder hit. Jag ser direkt att de är här för första gången, de blir så exalterade över allt finskt.

 

Sari och Valtteri Kemppainen från

Tumba läste om butiken i sverigefinska tidningen och besöker sedan dess butiken regelbundet, ungefär en gång per vecka.
- Vi handlar allt möjligt och inget speciellt, säger de.

Julprodukter just nu
Vi frågar vad Heikki säljer mest av. Han svarar att han egentligen säljer mest av allt, men vid närmare eftertanke mest bröd och korv. Han får också specialbeställningar från Finland, som krämer från Apoteket.
Så här inför julen går det mycket plommonsylt och jultårtsdeg. Jultider är också skinktider och många kommer hit för att få den finska gråsaltade skinkan. Förra året sålde de 800 kilo. Vill man beställa skinka vill han att man ska göra det senast andra veckan i december och mer information om det hittar du på www.suomiputiikki.se. Där lägger Heikki för övrigt in nya kampanjvaror varje vecka.
Även om Heikki trivs med sin butik så är den till salu om rätt köpare dyker upp.

 

Om Heikki:
Ålder: 47
Familj: frun Kirsi och två barn, 19 och 21 år
Bor: Eskilstuna
Fritid: på den lila fritid han har simmar han
Jobbar: Förutom att driva butiken kör han dumper och grävmaskin

 

Suomiputiikki ligger på Fågelviksvägen 9, 145 53 Norsborg. Karta hittar du här.

 

För att se fler bilder, klicka på bilderna nedan.

 

 


Text: Nina Björkskog och Anna-Lena Djurberg
Bilder: Terese Smulter